St. Nicolaasschool

Primaire voorziening in een kleine gemeenschap

Voor kleine dorpen als Lierderholthuis is een basisschool een primaire voorziening met een sociale functie voor de gemeenschap. Voor de Sint Nicolaasschool was dit zeker van toepassing, daar het aantal leerlingen onder de leerlingennorm ligt voor nieuwe huisvesting. Door toekomstgericht te denken en flexibel te ontwerpen/ bouwen, is het gelukt deze nieuwbouw te realiseren.

Voorbereid voor transformatie

De school is gebouwd met een toekomstscenario. Als de school ooit moet sluiten dan kan het pand getransformeerd worden naar een 3-onder-1-kap woning. Bij de indeling, de constructie en de installatie van het gebouw, is daar overal rekening mee gehouden.

Ecologisch en duurzaam

Het dak is uitgevoerd met PV-dakpannen. De energieopbrengst wordt op een educatieve manier getoond op een monitor in de hal. In de spouw zijn voorzieningen gemetseld voor gierzwaluwen en vleermuizen. Leerlingen maken zo op jonge leeftijd kennis met ecologie en duurzaamheid. Het klimaatsysteem is gebaseerd op het Frisse Scholen principe en zorgt voor een aangenaam, gezond binnenklimaat. In combinatie met de frisse kleuren en veel lichtinval is het een aangename school geworden.

  • Opdrachtgever:Stichting Catent
  • Plaats:Lierderholthuis
  • Architect:Architectenbureau Sacon