Schuilenburg

Van ruw terrein tot deurmat

Schuilenburg in Raalte-Noord is een woonomgeving voor sociale huurders en voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, met behoud van eigen regie. Dat betekent zelf keuzes kunnen maken en genieten van maximale vrijheid. Uniek aan het complex is de ligging. Er is gekozen voor een locatie centraal in een woonwijk, waardoor het gebouw ook een maatschappelijke functie heeft voor de buurtbewoners. Zo huisvest het gebouw een restaurant, terras, kapper en fysiotherapeut.

88 appartementen

Schuilenburg is aangenomen als een totaalproject. Alles tussen het bouwrijp maken van het terrein - tot en met het leggen van de laatste deurmat. De bouw, de infrastructuur, het aanleggen van de bestrating plus de groenvoorziening met tuinen en vijver.

De 88 appartementen (deels woonzorgappartementen) zijn ingericht met noodzakelijke zorgfaciliteiten. Voor de huurders heeft Meijer de ‘bewonerskeuze’ verzorgd. Alle toekomstige bewoners konden hun persoonlijke voorkeuren aangeven m.b.t. tegels, keuken en sanitair.

Duurzaam prestigeproject

Schuilenburg was een prestigeproject op gebied van duurzaamheid en woonconcept. Het complex bestaat uit drie torens, waarbij 2 torens zijn verbonden door een overdekt atrium. De kelder is het hart van de techniek. Ingericht met een duurzaam aardwarmtesysteem en uitgerust met online monitoring (Gebouwbeheersysteem).

De korte bouwtijd van circa een jaar was een andere uitdaging. Om de planning te kunnen halen is ervoor gezorgd dat het gebouw voor de winter wind- en waterdicht was. Zeecontainers met noodkachels hebben het mogelijk gemaakt om in de wintermaanden door te werken aan de afbouwfase.

  • Opdrachtgever:SallandWonen
  • Huurders:Zorg Groep Raalte, Stichting de Parabool, Stichting WIRA (Wooninitiatief Raalte), Interaktcontour Raalte
  • Architect:ARCA architecten