Sam Sam huis te Zwolle

De naam verraadt het al. Een woonconcept waar mensen met elkaar delen. Een concept dat vanuit de deel- en diensteneconomie aansluit bij een meer circulaire samenleving. Met het delen van ruimten en het organiseren en stimuleren van het ontmoeten kan vereenzaming tegen worden gegaan. Dit woonconcept is bedoeld voor alleenstaanden. Op de eerste en tweede verdieping van het gebouw zijn 4 woongroepen georganiseerd. Elke woongroep telt 5 compacte woonvertrekken met een kleine pantry en een eigen slaapkamer en badkamer. De woningen liggen aan een gangzone waar ook de gemeenschappelijke ruimtes aan zijn gesitueerd. In de plint van het gebouw zijn zelfstandige levensloopbestendige woningen gemaakt die vanaf de straat direct bereikbaar zijn.

Kwaliteit

Omdat het project in een buurt ligt met een goede stedebouwkundige structuur en waardevolle beeldkwaliteit is schoonheid een belangrijke drager voor een lange levensduur. De architectuur sluit aan op de context in de wijk. Een variatie op de jaren 50 architectuur uit de vorige eeuw.

Adaptief

Voor een lange levensduur op gebouwniveau is ingezet op adaptief vermogen. De verschillende gebouwlagen met een verschil in mutatietijd zijn waar mogelijk losmaakbaar gemaakt. Het casco is zodanig opgebouwd dat in de toekomst meer ruimte is voor het aanpassen van het gevelbeeld. De vloeren zijn gemaakt van kanaalplaten die een hogere restwaarde hebben dan een in het werk gestorte vloer. Het casco heeft een opbouw waarbij in de toekomst de mogelijkheid is om hier ook reguliere appartementen te realiseren. De installaties en kozijnen zijn
losmaakbaar en zo eenvoudig te vervangen en onderhouden.

Natuurinclusief

Er zijn verschillende nestgelegenheden in het gebouw opgenomen voor vogels en vleermuizen. De daken van de bergingen aan de achterzijde hebben een groen dak.

  • Opdrachtgever:SWZ
  • Plaats:Zwolle
  • Architect:LKSVDD Architecten