CBS De Fontein

Thuisvoelen op school

Lutten is een kleine, hechte gemeenschap waarin de basisschool een belangrijke sociale functie heeft. De Christelijke basisschool De Fontein is daarom gebouwd met een multifunctioneel karakter. Niet alleen onderwijs - maar ook een bibliotheek, kinderopvang en een professionele gymzaal die ook door de lokale verenigingen gebruikt kan worden.

Metamorfose

De nieuwe school is gebouwd pal naast de oude school. Dat vroeg om extra voorzorgsmaatregelen en speciale logistieke voorzieningen om de veiligheid van de spelende kinderen te garanderen.

De dakconstructie is gemaakt met houtskeletbouw en gelamineerde liggers. De sportzaal voldoet aan olympische eisen.

Na de verhuizing is de oude school gesloopt. Het vrijgekomen terrein fungeert nu als het nieuwe schoolplein. Een hele metamorfose.

Een ontwerp zoals kinderen tekenen

De architect heeft een treffend ontwerp gemaakt met een bijzondere vormgeving en slimme functionaliteiten. De vormen van de huisjes zijn speels en kleurrijk, precies zoals kinderen tekenen. Doordat de school geen conventionele uitstraling heeft past die perfect in het straatbeeld. In de school zorgt een klimaatsysteem, gebaseerd op het Frisse Scholen concept, voor een prettig en gezond klimaat.

De kinderen betrekken tijdens de bouw

Bij de bouw zijn de basisschoolkinderen, de leerkrachten en ouders nauw betrokken. Op markante momenten zijn er door Meijer leuke activiteiten georganiseerd. Zo hebben de kinderen geholpen bij het betonstorten van de fundering en hebben ze een rondleiding gehad bij het bereiken van het hoogste punt. De kleurrijke bouwdoeken rondom de bouwplaats waren door de kinderen ontworpen. Dat zorgde voor betrokkenheid en eigenheid bij de bouw van het nieuwe onderkomen.

  • Opdrachtgever:CBS de Fontein
  • Plaats:De Lutten
  • Architect:19 het atelier